
Pedagogische visie
Kinderdagverblijf Villa Lilla streeft ernaar een leef- en ervaringswereld te creëren. Enerzijds waar de ontwikkeling van het individuele kind centraal staat en anderzijds waar aandacht wordt besteed aan het samen leven en spelen in groepsverband.
Uitgangspunten hierbij zijn: zelfvertrouwen, emotioneel vrij zijn en nieuwsgierig kijken naar de wereld er omheen.
Het doel van onze pedagogische visie is dat ieder kind zich prettig en veilig voelt om spelenderwijs en op eigen tempo zich voluit te kunnen ontwikkelen. Pedagogisch medewerk(st)ers tonen waardering en respect voor de individualiteit van het kind.
De zelfstandigheid en eigenheid van het kind spelen hierin een belangrijke rol.
Wij vinden een vertrouwensband tussen kind, medewerkers en ouders erg belangrijk. Zo kan de ontwikkeling van het kind in alle openheid besproken worden. We bereiken dit door vaste gezichten op de groepen in te zetten die voor een veilige en stimulerende omgeving zorgen.
Onze medewerkers zijn onmisbaar voor de organisatie. Ze krijgen daarom ruimte voor eigen initiatief, eigenheid en ontwikkeling. Zij voelen zich daardoor betrokken bij onze organisatie

Hoe geven wij de 4 pedagogische basisdoelen vorm?
1 Emotionele veiligheid
Het bieden van emotionele veiligheid betekent dat een kind zich veilig, gezien en gerespecteerd voelt. We luisteren naar het kind en we doen ons best om het kind goed te begrijpen. Emotionele veiligheid draagt bij aan het zelfvertrouwen en helpt het kind de wereld te ontdekken.
• Wij stimuleren elk kind om mee te doen aan een groepsactiviteit, kinderen worden niet gedwongen.
• We geven het kind de gelegenheid zelf iets uit te proberen en stimuleren dit ontdek- en leerproces. Zo leren zij ook omgaan met risico’s in een beschermde omgeving. Bijvoorbeeld het klimmen op de glijbaan of het ‘racen’ op een loopfiets.
• Wij bieden veiligheid door de kinderen een vaste structuur aan te geven in de dagelijkse routine met vaste eet- en slaapmomenten.
2 Sociale competenties
Een kind ontwikkelt sociale competenties door te communiceren met anderen. Op deze manier leren kinderen naar elkaar luisteren, met elkaar samenwerken, vrienden te maken en conflicten op te lossen.
• Wij geven kinderen kleine opdrachtjes om ons te helpen, bijvoorbeeld om een speeltje voor een baby te zoeken.
• Wanneer een kindje twee scheppen pakt in de zandbak en één daarvan aan een vriendje geeft, belonen wij dit door het geven van een compliment.
3 Persoonlijke competenties
Persoonlijke competenties worden bevorderd wanneer een kind gestimuleerd wordt om zich op allerlei gebieden te ontwikkelen en dingen te leren begrijpen. Communicatie speelt hierbij een belangrijke rol. Een kind leert eigen keuzes maken, doorzetten als het even niet lukt en ontdekken waar hij/zij goed in is.
• Bij het naar buiten gaan worden de kinderen gestimuleerd om zelf hun jas en schoenen aan te trekken. Waar dit niet lukt, zullen wij altijd bereid zijn om te helpen en uit te leggen hoe zij dit wel zelf kunnen leren.
• Wij kijken op individueel niveau naar de ontwikkeling en sluiten ons aanbod hier op aan. Bij een vermoeden van ontwikkelingsvoorsprong bijvoorbeeld, passen wij het aangeboden materiaal aan; denk hierbij aan moeilijkere puzzels of het spel Loco.
4 Overdracht van normen en waarden
Het kind leert eigenschappen als eerlijkheid en respect voor anderen maar ook hoe om te gaan met anderen, regels, afspraken en gewoontes. Deze vaardigheden dragen bij aan het bevorderen van de morele competenties.
• We stimuleren kinderen om stuk speelgoed, of hun eigen zakdoek weg te gooien in de prullenbak. Daarbij maken wij de kinderen gelijk bewust van het scheiden van afval, zo hebben wij bijvoorbeeld plastic bakken.
• Wij leren een kind die een ander pijn heeft gedaan om het weer goed te maken door bijvoorbeeld ‘sorry’ te zeggen of even te aaien.
• Wij stimuleren en prijzen kinderen als zij samen met ons opruimen, voordat wij een andere activiteit gaan doen.